SKÖTSEL OCH UNDERHÅLL AV MARKIS.

Markisstommen: Ingen egentlig skötsel krävs. Men det kan vara bra att kontrollera tunga terassmarkisers infästning i underlaget efter första året. Detta  gäller särskilt om markisen har monterats i poröst underlag. Samma gäller om markisen har råkat vara utrullad vid hård vind. Kontrollera infästningen för säkerhets skull! Om olyckan trots allt varit framme och stommen har skadats av någon orsak så finns det  i regel reservdelar att tillgå till alla markismodeller som vi säljer, även till de modeller som vi sålde på
1980-talet! 
Markistyget: Markistyget mår bra av att man sköljer av tyget med vatten en par gånger per säsong. Vattnet avlägsnar damm och smuts som har satt sig på tyget. Mögel fastnar inte så lätt på en ren yta. Då markistyget har blivit ytfuktigt av sköljningen eller av regn så lämna tyget utrullat för torkning innan ni rullar upp det. Tänk på kläder, man sätter ju inte kläder i klädskåpet innan de har torkat... Om man vill så kan man lätt dra bort markiskappan (volangen) då säsongen är över. Det är ABSOLUT förbjudet att använda högtryckstvätt för det kan mycket lätt skada fibrerna i tyget!  Även förbjudet att sätta markistyget i tvättmaskinen!!
Tvätt: Använd en mjuk tvättborste och enkel mild tvållösning, t.ex. BLIW. Använd INTE diskmedel eller tallsåpa! Skölj noga av alla tvålrester. Låt tyger torka innan du rullar upp det.
Markistvätt åt företag: Markki Hämäläinen från MH-Neon tvättar markistyger på plats. Ring 0500-499 222. Han är i Vasa på vårarna strax efter att gatorna har spolats.
Skötselråd (pdf)
Markistygkollektionen 2018-2022.